Buscando a Alaska

ALUMNE/A: Ariadna Sañas
GRUP CLASSE: 4tESO A
DATA: 8/1/2015 - 10/2/2015

1. Fitxa tècnica del llibre:

Autor: John Green
Títol: Buscando a Alaska
Traductor/a: Cecilia Aura Cross
Editorial: Nube de tinta
Lloc d'edició: Barcelona
Any d'edició: 2014
Pàgines: 297

2. Tema (Escriu, en una paraula o frase curta, el tema del llibre)

La vida d'en Miles i de tots els seus amics del Culver Creek canvia bruscament després de la mort d'Alaska, ja res serà el mateix i han quedat moltes preguntes obertes.

3. Argument (Breu explicació dels fets narrats en el llibre. Màxim 50 paraules.)
En Miles, en busca del seu "Gran Potser" (Gran Quizá) decideix mudar-se al Culver Creek, un internat bastant singular, on trobarà la llibertat i coneixarà a una sèrie de persones també bastant singulars que es convertiran en els seus nous i veritables amics. Entre ells està la misteriosa, descarada i fascinant Alaska Young, qui li mostrarà el camí fins el seu Gran Potser i li robarà el cor. Però tot canviarà i res tornarà a ser el mateix. 

4. Personatges (Lista dels personatges més importants del llibre, tot indicant la funció que hi tenen: principals, secundaris, aliats, adversaris...)

Miles Halter: protagonista
Alaska Young: principal
Chip "Coronel" Martin: principal
Takumi Hikohito: secundari
Lara Buterskaya: secundari
L'Àguila: secundari
Jake: secundari


5. Espai i temps (On transcorre habitualment l'acció dels fets que s'expliquen. En quina època històrica se situen els fets que s'expliquen.)

Casi en tota la totalitat, la trama pasa a l'internat Culver Creek a Alabama, sud dels Estats Units. Just al principi, però, en Miles es troba a Florida, on viu amb la seva família abans d'anar al Culver.

6. Valoració personal (Què has après amb la lectura del llibre? Dóna tres raons per recomanar o no la lectura d'aquest llibre a altres lectors.)

Normalment els llibres de John Green m'agraden molt. Crec que la raó a aquest fet és la profunditat de cada història, el que ens enseya més enllà del significat literal de les paraules i les frases. Una sèrie de reflexions que fan els personatges dels llibres que t'arriben a tu de manera que en certa manera t'afecten gairebé tant a tu com al personatge. "Buscando a Alaska" no n'és l'excepció: es podria dir que estic agraïda a les ensenyances i preguntes profundes de "El Anciano", i al laberint de l'Alaska i a les últimes paraules d'en Miles.
M'ha agradat especialment la complexitat dels personatges, els remolins d'emocions i sentiments que sacsegen el protagonista, en Miles, però també la complexitat de l'Alaska, tots els misteris que amaga i que se't van descobrint al llarg de la història - tot i que en realitat mai arribem a saber qui és realment.
La busca del "Gran Quizá" ("Gran Potser") d'en Miles també és molt inspiradora, sobretot el plantejament, ja que a l'hora de la veritat aquest plantejament no s'acaba de mostrar clarament.
Una altra cosa que m'agrada especialment de totes les novel·les de John Green en general és totes les cites d'altres autors i personatges il·lustres de la història, tant inventats (com és el cas de No està escrit a les estrelles) com reals, com és el cas de Ciutats de paper o de Buscant a Alaska, on trobem nombroses cites de les últimes paraules de personatges il·lustres com presidents, generals, filòsofs, escriptors, etc. Aquest recull d'últimes paraules han set, però, triats amb el propòsit d'obrir noves preguntes filosòfiques i debats dins la ment de cadascú, paraules que donen a pensar i a plantejar-se certes coses i aspectes; tant a nosaltres com als personatges de la història.
Un altre tret de les novel·les de John Green que em desperta no només molt interès cap a la lectura de la història sinó també una certa fascinació és que gairebé tots els personatges que surten (no només a "Buscando a Alaska" sinó també a les altres novel·les de Green que he llegit) és la seva maduresa i "saviesa". Solen ser personatges adolescents, de 16 o 17 anys amb els quals el lector es pot identificar; però en el que no crec que tothom es pugui imaginar és la seva manera de pensar, de raonar, poca gent comparteix la seva saviesa, sobretot a tant curta edat. Precisament per això aquests personatges tant complexos em fascinen: jo aspiro a tal saviesa, a tenir una visió tant "filosòfica" de la vida, de l'entorn, dels altres, de les relacions interpersonals i sobretot intrapersonals.

L'únic que potser no m'ha acabat d'agradar del llibre és els caps solts que el tema de l'Alaska deixa. M'hagués agradat saber més d'ella i del que li va passar, i també una reflexió més clara al final del llibre quan en Miles contesta la pregunta de "El Anciano", però malgrat aquests dos aspectes, és un llibre que recomanaria a tothom; un llibre que no et farà mal, al contrari, només et pot fer bé: molt bé. Com a mi, a qui el problema del laberint de l'Alaska (¡Como voy a salir de este laberinto!) ha resultat fonts de moltes reflexions i nous punts de vista.

Link molt interessant que he trobat d'un anàlisis de la personalitat d'Alaska (en anglès): Alaska Young


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada