Matar a un ruiseñor

ALUMNE/A: Ariadna Sañas
GRUP CLASSE: 4tESO A
DATA: 24/09/2014 - 14/11/2014

1. Fitxa tècnica del llibre:

Autor: Harper Lee
Títol: Matar a un ruiseñor
Traductor/a:
Editorial: Ficción Zeta
Lloc d'edició:
Any d'edició:
Pàgines:

2. Tema (Escriu, en una paraula o frase curta, el tema del llibre)

Socut Finch evoca una època de la seva infància a Alabama en que el seu pare decideix defensar davant els tribunals a un home negre acusat de haver violat a una dona blanca.

3. Argument (Breu explicació dels fets narrats en el llibre. Màxim 50 paraules.)

Jean Louise Finch, narra el període de la seva vida entre els 6 i 9 anys en que el seu pare, Atticus, va haver de defensar als tribunals a un home negre acusat d'haver violat a una dona blanca i les conseqüències que aquest fet va portar a la seva família abans, durant i després del judici en el context de la societat racista i classista del sud dels Estats Units dels anys 30.

4. Personatges (Lista dels personatges més importants del llibre, tot indicant la funció que hi tenen: principals, secundaris, aliats, adversaris...)
Jean Louise (Scout) Finch: protagonista
Jeremy (Jem) Finch: principal
Atticus Finch: principal
Dill: secundari
Calpurnia: secundari
Alexandra Finch: secundari
Maudie Atkinson: secundari
Boo Radley: secundari
Tom Robinson: secundari
Mayella Ewell: secundari
Bob Ewell: adversari
Heck Tate: secundari, aliat
Stephanie Crawford: secundari
Nathan Radley: secundari

5. Espai i temps (On transcorre habitualment l'acció dels fets que s'expliquen. En quina època històrica se situen els fets que s'expliquen.)

Al comptat de Maycomb, Alabama (sud dels Estats Units), durant els anys 30. Anticipació a l'inici de la novel·la.

6. Valoració personal (Què has après amb la lectura del llibre? Dóna tres raons per recomanar o no la lectura d'aquest llibre a altres lectors.)

Personalment aquest llibre m'ha agradat molt, no per la trama en sí ja que no és un llibre ni amb molta acció, ni de misteri, ni d'amor, sinó que sobretot m'ha agradat per la manera en la que està escrit i per la crítica objectiva que fa de la societat americana dels anys 30. 
Un fet clau és el fet que la narradora (Scout Finch) explica aquesta història quan és adulta, molts anys després dels fets, el que li permet explicar com en aquells moments no entenia alguna cosa però que amb els anys la va entendre. 
Scout té solament 6 anys a l'inici de la narració, que es mou en un marc temporal de aproximadament 3 anys. En aquells moments ella era una nena infantil, masculina i que tot i ser considerada intel·ligent per a la seva edat, encara no tenia la capacitat d'entendre la naturalesa humana de les persones del seu entorn. Però això, doncs, va canviant al llarg de la narració. L'Scout madura i aprèn de la saviesa del seu pare Atticus, adonant-se així de la societat racista i classista on viu, plena de prejudicis. 
Això és una de les coses que més m'ha agradat del llibre: veure l'evolució psicològica de la protagonista.
Així doncs, recomanaria molt aquest llibre sobretot a qualsevol que gaudeixi les formes més cultes de transmetre els missatges que utilitzen autors com Lee.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada